FLASH-radiotherapie

Iridium, het Antwerps radiotherapie-netwerk, heeft een experimenteel bestralingstoestel aangekocht dat in staat is om FLASH-radiotherapie toe te dienen aan kankercellen in een proefbuis en aan kleine dieren. FLASH-radiotherapie is een recente en beloftevolle ontwikkeling waarbij gedurende milliseconden een zeer hoge stralingsdosis kan worden toegediend.

De eerste experimenten suggereren dat deze manier van bestralen het normale weefsel rondom te tumor spaart en toch zeer effectief de tumor doodt. De onderzoekers van Translational Cancer Research Unit zullen samen met de Universiteit Antwerpen en internationale partners de biologische effecten van deze nieuwe vorm van radiotherapie beschrijven om uiteindelijk een verbeterde radiotherapeutische behandelingsvorm voor patiënten met kanker te ontwikkelen. Er zijn wereldwijd op dit moment slechts enkele centra die FLASH-radiotherapie bestuderen.